Mat fylld av näring

Du visste säkert redan att hälsosam mat är viktigt för ditt välbefinnande, men vet du exakt vad du behöver få i dig för mat för att må bra? Det finns mängder av olika vitaminer, mineraler och proteiner som är viktiga för kroppen. Mycket får vi i oss genom att äta bra och varierad mat med grönsaker, frukt, kött och kolhydrater. Idag finns det mängder av olika dieter, något som inte alltid är bra. Vi människor behöver få i oss viss mat för att må bra. Om du till exempel inte äter kött behöver du få i dig protein på ett annat sätt. Att vara vegetarian eller att inte äta mycket kött är bra, särskilt om man kollar på den senaste undersökningen som visar på att kött ofta orsakar farliga sjukdomar som cancer.

För att ändå få i dig viktigt protein kan du äta linser, bönor och ägg. Även fetter är bra för vår kropp men inte alla sorter. Du bör se upp för mättat fett. Istället kan du äta omättade fetter som olivolja och nötter som innehåller fett. Att äta fet fisk är väldigt bra eftersom vi då får i oss viktiga Omega3 fetter. Dessa fetter hittar du i fet fisk som exempelvis lax. När du äter bra mat med bra fetter, vitaminer och proteiner, får kroppen i sig det den behöver. När vi äter mat som är varierad får vi i oss både kalcium, C-vitamin, D-vitamin och bra antioxidanter. Mjölk, fil, smör och andra mejeriprodukter är också bra att få i sig eftersom dessa produkter är fullproppade med kalcium som behövs för att stärka skelettet.

Ät mat med mycket näring

Om du försöker gå ner i vikt är det inte alltid bäst att hoppa över måltider och svälta dig själv. Det finns andra, mer hälsosamma sätt att förlora vikt på. Ett sätt är att kolla över vilken mat och vilka livsmedel som är fullproppade med näring samtidigt som de har ett lågt kalorivärde. Blomkål och broccoli är mat som har få kalorier men som samtidigt kräver mycket kalorier från kroppen att förbränna. Ju mer näringsrik mat du äter, desto mindre behöver du och ju längre håller du dig mätt.

Mat som är allsidig är viktigt för att din kropp ska må bra